Laksa Kelate

Lama dah tak balik kelate... laksa kelate ini kalu kat kelate sentiasa ada tak kira dari pagi ke malam senang je nak cari makan...
Resipi sempoi - ini ikut apa yang arwah bonda saya letak bahan-bahan dia ...

Kuah laksa kelate
Bahan-bahan
5-6 ekor ikan selayang (ada orang kate ikan sardin)
Santan
8-9 ulas bawang merah
1 inci halia
2 keping asam gelugur
1/2 sudu kecil lada hitam
Air
Garam

Cara-cara
  1. Asingkan isi  ikan dan blend hingga hancur dengan sedikit air
  2. Blend bawang merah, halia dan lada hitam
  3. Jerang semua bahan-bahan yang telah diblend bersama-sama santan dan air agak-agak kadar kepekatan kuah.
  4. Bila kuah mendidih, masukkan asam keping dan garam secukup rasa, biar seketika tutup api. siap untuk dihidang bersama laksa beras, ulam -ulaman & sambal lada.
Ulam-ulaman
kacang panjang
daun kesum
timun batang
bunga kantan (Tak letak pun tak pe tp kalu letak lagi sedap)
taugeh (kalau sapa suka ulam ni)

Comments

Popular posts from this blog

Pengat Durian @ Serawa Durian

Perjalanan Haji Pertama -2007 {part 6}

Projek ubahsuai Rumah